ESG+Stories

Μ.Χ. Γρίβα (LAMDA Development): «Το Ελληνικό θέλουμε να γίνει το παράδειγμα της πράσινης, ανθεκτικής πόλης»

Το σχέδιο της LAMDA Development για το Ελληνικό φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της αστικής ζωής, με πρότυπα βιωσιμότητας, αρχιτεκτονική αιχμής και την "πόλη των 15 λεπτών" ως οδηγό, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας.
Μ.Χ. Γρίβα (LAMDA Development): «Το Ελληνικό θέλουμε να γίνει το παράδειγμα της πράσινης, ανθεκτικής πόλης»

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη μέρα της βιωσιμότητας βρέθηκε το έργο του Ελληνικού, κατά τη διάρκεια του 15ου Ετήσιου Capital Link Sustainability Forum. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Link, φιλοξένησε σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

.

Μεταξύ των ομιλητών, η διευθύντρια Επικοινωνίας της LAMDA Development, Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα την «επόμενη ημέρα» της βιωσιμότητας, παρουσιάζοντας το στρατηγικό όραμα του Ομίλου για το Ελληνικό – το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε η κα Γρίβα, το έργο του Ελληνικού δεν φιλοδοξεί απλώς να αλλάξει τον χάρτη της πρωτεύουσας, αλλά να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για το πώς σχεδιάζεται και υλοποιείται μια πόλη του μέλλοντος: πράσινη, βιώσιμη, ανθεκτική στην κλιματική κρίση και, κυρίως, προσανατολισμένη στον άνθρωπο.

Το έργο εκτείνεται σε 6,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – έκταση σχεδόν τριπλάσια από το κρατίδιο του Μονακό. Από αυτά, περίπου το 1/3 θα καλύπτεται από το Μητροπολιτικό Πάρκο. Το πάρκο προβλέπεται να λειτουργεί όχι μόνο ως φυσικός πνεύμονας, αλλά και ως υποδομή απορρόφησης νερού και θερμικής ρύθμισης της περιοχής, ενισχύοντας την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα του συνόλου της ανάπλασης.

Ένα από τα πιο καινοτόμα στοιχεία του σχεδιασμού είναι η υιοθέτηση του μοντέλου της «πόλης των 15 λεπτών». Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάτοικος του Ελληνικού θα μπορεί να έχει πρόσβαση εντός 15 λεπτών –με τα πόδια ή με μέσα ήπιας μετακίνησης– σε όλες τις βασικές του ανάγκες: κατοικία, εργασία, σχολεία, χώρους άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού. Η φιλοσοφία αυτή επιδιώκει να μειώσει την ανάγκη για μεγάλες μετακινήσεις, να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο των κατοίκων των μεγαλουπόλεων που μαστίζονται από πολύωρες μετακινήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αρχιτεκτονική προσέγγιση του έργου. Όπως τόνισε η κα Γρίβα, οι αρχιτέκτονες που έχουν επιλεγεί για να σχεδιάσουν τα επιμέρους τμήματα της ανάπλασης είναι επαγγελματίες με βαθιά γνώση και πρακτική εμπειρία στον σχεδιασμό κτιρίων βάσει περιβαλλοντικών αρχών. Όλα τα κτίρια –και ιδίως οι 8.000 κατοικίες που προβλέπεται να κατασκευαστούν– θα πιστοποιούνται με το διεθνές πρότυπο LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), διασφαλίζοντας χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και υψηλές προδιαγραφές βιώσιμης δόμησης.

«Το όραμά μας για το Ελληνικό είναι να γίνει η πόλη του μέλλοντος – ενός μέλλοντος βιώσιμου και για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γρίβα. Σημείωσε επίσης ότι η LAMDA Development σκοπεύει να μεταφέρει την τεχνογνωσία που αποκτά από την υλοποίηση του έργου και σε άλλες γειτονικές περιοχές, λειτουργώντας ως καταλύτης για την αναβάθμιση του αστικού ιστού συνολικά. Η διαμοίραση αυτής της γνώσης αποτελεί για την εταιρία πράξη εταιρικής υπευθυνότητας και επιθυμία να εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, επιβεβαιώθηκε ότι η πλειονότητα των αναπτύξεων θα έχει ολοκληρωθεί εντός της περιόδου 2027–2028, ενώ ήδη σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το Experience Park. Το πάρκο αυτό λειτουργεί ως «πύλη» γνωριμίας του κοινού με το όραμα του Ελληνικού, προσφέροντας μια πρώτη εμπειρία μέσω τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (VR), οικολογικών υποδομών, αλλά και ποιοτικών δημόσιων χώρων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ