ESG+Stories

Έρχεται τσουνάμι ρυθμίσεων στα κριτήρια ESG

Mε αφορμή την υπόθεση της DWS. 
Έρχεται τσουνάμι ρυθμίσεων στα κριτήρια ESG

Μία από τις κορυφαίες νομικές εταιρείες που συμβουλεύουν τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε θέματα ESG αναφέρει ότι ο κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιο αυστηρή επιβολή των κανονισμών, με άμεση ισχύ.

.

Υπάρχει "μια αναμέτρηση" σε εξέλιξη, δήλωσε η Sonali Siriwardena, εταίρος και παγκόσμια επικεφαλής του τομέα ESG στη νομική εταιρεία Simmons & Simmons στο Λονδίνο. Παρά την προώθηση ενός "τσουνάμι" κανόνων ESG, είναι πλέον προφανές ότι "οι ρυθμιστικές αρχές δεν εξετάζουν απαραίτητα μια περίοδο χάριτος" για να επιτρέψουν στον κλάδο να προσαρμοστεί, δήλωσε η ίδια.

Τα σχόλια έρχονται καθώς οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων ESG είναι αντιμέτωποι με όλο και περισσότερη έρευνα και κυρώσεις. Στις 31 Μαΐου, καθώς η αστυνομία έψαχνε τα γραφεία της Deutsche Bank AG και της μονάδας αμοιβαίων κεφαλαίων της DWS Group, οι αρχές έθεταν ένα προηγούμενο για τις επενδύσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης. Οι ισχυρισμοί περί greenwashing που προκάλεσαν την έφοδο απορρίφθηκαν από την DWS, αλλά παρόλα αυτά προκάλεσαν την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Mε φόντο τα παραπάνω την Παρασκευή υπήρξε η είδηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει τους ισχυρισμούς ESG της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs. Αυτό συμβαίνει παρά την έλλειψη ενός πλήρους εγχειριδίου κανόνων ESG στις ΗΠΑ.

"Πιστεύω ότι αυτοί είναι οι πρώτοι κυματισμοί ενός τσουνάμι ρυθμιστικών παρεμβάσεων που είναι πιθανό να δούμε τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο Siriwardena στο Bloomberg. "Ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων που εστιάζουν στην ESG έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να θέσουν προσδοκίες για να διατηρήσουν την αξιοπιστία της αγοράς.
 

Στην πραγματικότητα, "οι ρυθμιστικές αρχές δέχονται κάποια πίεση για να έχουν σχεδόν παραδείγματα" ως έναν τρόπο να ενθαρρύνουν άλλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να "συμμορφωθούν", δήλωσε η ίδια. Και για τις εταιρείες με παγκόσμια χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να περιηγηθούν στους κανόνες σε διάφορες δικαιοδοσίες, "είναι ένας απόλυτος εφιάλτης". Η Siriwardena αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τις κατηγορίες κατά της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι πελάτης της Simmons & Simmons.

Οι αξιωματούχοι της SEC εξετάζουν την επιχείρηση αμοιβαίων κεφαλαίων της Goldman Sachs και προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ορισμένες επενδύσεις παραβιάζουν τα κριτήρια ESG. Και καθώς ο έλεγχος γύρω από τo ESG εντείνεται, άλλες μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες έχουν μεγαλύτερο λόγο σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης. Η BlackRock δήλωσε τη Δευτέρα ότι επεκτείνει τις προσπάθειές της για να δώσει στους πελάτες που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη τη δυνατότητα να ψηφίζουν τις μετοχές τους για θέματα όπως οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και η κλιματική αλλαγή.

Η υπόθεση της DWS, εν τω μεταξύ, είναι η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη. Παρόλο που η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα από πέρυσι, είχε επικρατήσει μια αίσθηση εφησυχασμού. Η DWS είχε συνεχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα ESG και οι πελάτες της έδειχναν σε μεγάλο βαθμό να μην πτοούνται από τις αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των δηλώσεών της. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Γερμανίας, η έφοδος της DWS βασίστηκε "σε υποψίες για απάτη σε επενδύσεις κεφαλαίου" και παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ ESG. Οι αρχές που ερευνούν την εταιρεία μπορεί τώρα να έχουν περισσότερο υλικό για να ελέγξουν αυτές τις υποψίες.

Η απόφαση των γερμανικών αρχών να αλλάξουν ρότα συμπίπτει με την αίσθηση ανησυχίας μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων ότι οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται είναι  ασαφείς. Επιπλέον, ορισμένες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη συμφωνούν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής της Γαλλίας, Robert Ophele, η έλλειψη σαφούς καθοδήγησης γύρω από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ESG στην πραγματικότητα "τροφοδοτεί το greenwashing".

Όντας πρώτη, η Ευρώπη ήλπιζε να θέσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Αλλά η ταχύτητα με την οποία συγκροτήθηκε το πλαίσιο SFDR άφησε ατέλειες.  Σύμφωνα με το άρθρο 8  του Κανονισμού ΤΑΧΟΝΟΜΥ κάθε επιχείρηση που υπόκειται σε υποχρέωση δημοσίευσης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 19α ή με το άρθρο 29α της οδηγίας 2013/34/ΕΕ (όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2014/95/EU (the ‘NonFinancial Reporting Directive’) περιλαμβάνει στη μη χρηματοοικονομική κατάσταση της ή στην ενοποιημένη μη χρηματοοικονομική κατάσταση πληροφορίες για τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο οι δραστηριότητες της επιχείρησης συνδέονται με οικονομικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Σύμφωνα με τον Ophele της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής, οι κανόνες για το άρθρο 8 είναι τόσο ασαφείς που οι ερμηνείες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. "Είναι δίκαιο να πούμε ότι κάθε εθνική αρμόδια αρχή εφαρμόζει τη δική της προσέγγιση, αν υπάρχει", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

"Αυτό που συνέβη στην DWS θα ωθήσει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να είναι πολύ πιο προσεκτικοί σχετικά με τα πράγματα που λένε", δήλωσε η Sasja Beslik, επικεφαλής επενδύσεων της NextGen ESG. "Αυτό σηματοδοτεί το μεγαλύτερο χτύπημα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια".

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ