ESG+Stories

Μαρίνα Φλοίσβου: H πρώτη «πράσινη» μαρίνα

Είναι η πρώτη μαρίνα που δημοσίευσε επαληθευμένη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην οποία παρουσιάζονται η στρατηγική και οι επιδόσεις της σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG).
Μαρίνα Φλοίσβου: H πρώτη «πράσινη» μαρίνα

«Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούσε πάντοτε βασική στρατηγική προτεραιότητα της μαρίνας και αναπόσπαστο κομμάτι των αξιών και των δραστηριοτήτων μας» με αυτό το μήνυμα άνοιξε την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. κ. Σταύρος Κατσικάδης  στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης βιωσιμότητας.

Η Μαρίνα Φλοίσβου αποτελεί την πρώτη μαρίνα που δημοσιεύει έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην οποία παρουσιάζονται η στρατηγική και οι επιδόσεις της σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG), ανοίγοντας τον δρόμο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. 

Υπενθυμμίζουμε ότι η LAMDA Flisvos Marina A.E. ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τη σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων του Τουριστικού Λιμένα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου αξίας 55 εκ. ευρώ μετέτρεψε τη μαρίνα σε έναν σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών τουριστικό λιμένα με δυνατότητα ελλιμενισμού 310 μεγάλων σκαφών αναψυχής.

Μαρίνα Φλοίσβου

Η ταυτόχρονη ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων σε έκταση 6.200 τ.μ., με εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες yachting, καθώς και η ανάπλαση των 25 στρεμμάτων πρασίνου, δημιούργησαν ένα έργο ξεχωριστό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η νέα Έκθεση Βιωσιμότητας 2020, έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των GRI Standards, καθώς και του προτύπου υπευθυνότητας με το ΑΑ1000AP (2018), ενώ παράλληλα έλαβε ανεξάρτητη εξωτερική διασφάλιση από την TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. κ. Σταύρος Κατσικάδης, ανέφερε «Για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και για τα χρόνια που ακολουθούν, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως ηγετικό πρότυπο της θαλάσσιας τουριστικής οικονομίας στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, δημοσιοποιούμε τις καινοτόμες ενέργειες και τις δράσεις μας και χρησιμοποιούμε  νέες τεχνολογίες  στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών μας.»

Μαρίνα Φλοίσβου
Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. κ. Σταύρος Κατσικάδης.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, στοιχεία σχετικά με:
•    τη στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, 
•    την υπεύθυνη λειτουργία της μαρίνας ως ηγετικό πρότυπο της θαλάσσιας τουριστικής οικονομίας στη χώρα μας, δημιουργώντας αξία για τους πελάτες, τους επισκέπτες, τους συνεργάτες, τους μετόχους και τους προμηθευτές της και γενικότερα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της,
•    την προστασία του περιβάλλοντος,
•    τη φροντίδα για τον ανθρώπινο δυναμικό της.

Περιβάλλον

Η διοίκηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό τη συνεχή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του ανθρακικού αποτυπώματος. Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η μαρίνα προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πέτυχαν εξοικονόμηση ενέργειας 5,6% σε σχέση με το 2019 και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 33% σε σχέση με το 2019. 

Εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια, η Μαρίνα Φλοίσβου μεριμνά για την κατάλληλη διαχείριση του νερού, εστιάζοντας στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της μη ωφέλιμης κατανάλωσης με εφαρμογή ορθών πρακτικών, χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου. 

Παράλληλα, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανακύκλωση και στην διαχείριση αποβλήτων, καθώς διαχειρίζονται 16 διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης. Επίσης, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος η εταιρεία πραγματοποιεί τακτικά ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις αναφορικά με θέματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των πελατών της. 

 Flisvos Marina

Κοινωνία

Η Μαρίνα στηρίζει κοινωνικούς φορείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Σε ετήσια βάση παραχωρεί τις εγκαταστάσεις της για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε κοινωνικούς φορείς, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί και ένα μικρό αλλά σημαντικό αριθμό χορηγιών.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Μαρίνα τα τελευταία τρία χρόνια έχει συνεισφέρει, μέσω χορηγιών και φιλοξενιών, πάνω από 715.000€.  Επίσης, επενδύουν στους ανθρώπους τους καθώς και φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, μέσα από εκπαιδεύσεις.

Εταιρική Διακυβέρνηση

Στη Μαρίνα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στηρίζουν την διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες. Η εταιρεία διασφαλίζει εργασιακές σχέσεις που προάγουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την εποικοδομητική συνεργασία με γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές της Διακήρυξης για την Προστασία των Εργασιακών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. 

 Flisvos Marina

Οι πιστοποιήσεις

Η Μαρίνα Φλοίσβου έχει λάβει μία σειρά από πιστοποιήσεις και βραβεύσεις. Με την πιστοποίηση της οργάνωσης και την εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης της μαρίνας σε θέματα ποιότητας, προστασίας του περιβάλλοντος  και ασφάλειας & υγείας  σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και ISO 45001:2018, , τη συνεχόμενη βράβευσή της με τη Γαλάζια Σημαία από το 2007, την διάκρισή της EFQM-Committed to Excellence-4star, το Χρυσό Βραβείο στα Tourism Awards 2016 στην κατηγορία Facilities Excellence, καθώς και με την ανανέωση της βράβευσής της με τις 5 Χρυσές Άγκυρες Platinum, η Μαρίνα Φλοίσβου αποτελεί δικαιολογημένα τον απόλυτο προορισμό των mega yacht στην Ελλάδα.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ