ESG+Stories

BNP Paribas: Αποζημίωση άνω των 2 εκατ.στερλινών σε υπάλληλό της για μισθολογικές διακρίσεις

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημίωση σε μια από τις υπαλλήλους της στο Λονδίνο, τη Στέισι Μάκεν, η οποία είχε προσφύγει στα δικαστήρια καταγγέλλοντας ότι ήταν θύμα μισθολογικών διακρίσεων.
BNP Paribas: Αποζημίωση άνω των 2 εκατ.στερλινών σε υπάλληλό της για μισθολογικές διακρίσεις

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση και όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει ποτέ επιδικαστεί από βρετανικό εργατοδικείο», σχολίασε η δικηγόρος Σίλα Αλάι, σε γραπτή δήλωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι επίσης η πρώτη φορά στη Βρετανία που εκδίδεται απόφαση υπέρ της μισθολογικής ισότητας σε προσφυγή εναντίον μιας διεθνούς επενδυτικής τράπεζας και λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο ο μισθός αλλά και τα μπόνους και άλλες μορφές αποζημίωσης», εξήγησε.

Η νίκη αυτή «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον (τραπεζικό) τομέα, ότι αυτού του είδους οι διακρίσεις δεν είναι αποδεκτές», κατέληξε η δικηγόρος.

Η Στέισι Μάκεν, που εξακολουθεί να εργάζεται για την BNP Paribas, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο, επειδή ακόμη βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την τράπεζα για την κάλυψη των νομικών εξόδων της. «Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα αφηγηθώ την ιστορία μου και οι άνθρωποι θα σοκαριστούν μαθαίνοντας ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουν οι γυναίκες για να αντιμετωπιστούν όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους», ανέφερε.

Η Μάκεν είχε κερδίσει το 2019 την αγωγή σε βάρος της τράπεζας, όμως τα βρετανικά δικαστήρια δεν αποφάσισαν ποιο θα ήταν το ποσό που θα έπρεπε να λάβει ως αποζημίωση. Υποστήριζε ότι ο μισθός της ήταν κατά 25% χαμηλότερος από εκείνον ενός άνδρα συναδέλφου της και ότι το μπόνους που έλαβε τον πρώτο χρόνο ήταν το μισό από εκείνου, μολονότι έκαναν την ίδια δουλειά και είχαν παρόμοιες αξιολογήσεις για την απόδοσή τους. Στην αγωγή της περιέγραφε ένα εργασιακό περιβάλλον «μειωτικό και τοξικό» και ανέφερε ότι άκουγε υποτιμητικά σχόλια. Κάποια στιγμή βρήκε στο γραφείο της ένα καπέλο μάγισσας.

Μια εκπρόσωπος της BNP Paribas είπε ότι η τράπεζα «κατανοεί ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην κυρία Μάκεν» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα λήψης «διορθωτικών» μέτρων, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζεται σε ετήσια βάση κατά πόσον τηρείται η μισθολογική ισότητα των υπαλλήλων.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2020 από τη Fawcett Society, μια οργάνωση που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει ακόμη «πολλές γενιές» μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι τελευταίοι «κυριαρχούν σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου» στη Βρετανία. Στα τέλη του 2019, περίπου 100 Βρετανίδες επιχειρηματίες ξεκίνησαν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις μισθολογικές ανισότητες, την οποία ονόμασαν #MeTooPay, από το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης #MeToo.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ