ESG+Stories

Επιχειρηματικοί κολοσσοί «θέλουν» μέτρα για τη κλιματική αλλαγή... αλλά αντιτίθενται στο νομοσχέδιο Μπάιντεν

Έμμεσα ή άμεσα Apple, Disney, Exxon, Microsoft, Bayer στηρίζουν ή ανήκουν σε ομάδες λόμπι που θέλουν να εκτροχιαστεί το νομοσχέδιο Μπάιντεν ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή. 
Επιχειρηματικοί κολοσσοί «θέλουν» μέτρα για τη κλιματική αλλαγή... αλλά αντιτίθενται στο νομοσχέδιο Μπάιντεν

Παρότι οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες επισήμως έχουν εκφράσει ανησυχία για την κλιματική κρίση και έχουν ανακοινώσει τους στόχους τους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ορισμένες πράξεις τους δεν συνάδουν τη ρητορική τους. 

Ο Guardian σε άρθρο του κάνει λόγο για «υποκριτική» στάση των επιχειρηματικών κολοσσών στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προϋπολογισμού 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέβαλαν οι Δημοκρατικοί, το οποίο περιέχει πρωτοφανή μέτρα για τη μείωση των αερίων θέρμανσης του πλανήτη. 

Το νομοσχέδιο  χαρακτηρίστηκε ως «η πιο σημαντική κλιματική δράση στην ιστορία της χώρας μας» από τον Τσακ Σούμερ, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Ο Τζεφ Μπέζος, είπε ότι η κλιματική κρίση είναι η «μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας» και δεσμεύτηκε πως η  Amazon  θα μειώσει τις εκπομπές  διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν έως το 2040. Η Microsoft επίσης έχει υποσχεθεί ότι θα  έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030 και η Disney είπε πως στοχεύει να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 «Οι μεγάλες εταιρείες λατρεύουν να μας λένε πόσο δεσμευμένες είναι να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον, αλλά κεκλεισμένων των θυρών χρηματοδοτούν τα lobby που παλεύουν   να σταματήσουν το μεγαλύτερο νομοσχέδιο» δήλωσε ο Κάιλ Χέριγκ, πρόεδρος της ομάδας παρακολούθησης κατά της διαφθοράς Accountable.US, ο οποίος συνέταξε σχετική  ανάλυση.

Καμία από τις εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε ο Guardian δεν επέπληξε τη στάση των ομάδων lobbying στις οποίες ανήκουν και καμία δεν είπε ότι θα επανεξετάσει την σχέση της με αυτές τις ομάδες.

 Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ από την πλευρα του έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει  αύξηση φόρων και που «σκοτώνει τη δουλειά». 

Το διοικητικό συμβούλιο του κορυφαίου επιχειρηματικού lobby έχει μέλη την Microsoft, η Intuit, η United Airlines και η Deloitte. 

Ένας άλλος όμιλος, η Business Roundtable, δήλωσε ότι  ανησυχεί βαθιά  για την ψήφιση του νομοσχεδίου,επίσης επειδή αυξάνει τους φόρους. 

Ο οργανισμός απαρτίζεται από διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του Τιμ Κουκ της Apple. Άλλα μέλη είναι ο Andy Jassy, ​​διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ο Sundar Pichai, ο οποίος ηγείται της μητρικής εταιρείας της Google Alphabet, και ο Darren Woods, διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon.

Η Pharmaceutical Research and Manufacturers of America  που περιλαμβάνει Bayer και AstraZeneca μεταξύ των μελών του, έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου. 

Mια άλλη ομάδα με μέλη την Disney, την FedEx και την Verizon, σχεδιάζει επίσης διαφημιστικό μπαράζ για να «εξαλείψει» τη νομοθεσία, ενώ η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών - με την υποστήριξη των Johnson & Johnson, Dow και Goodyear - έχει πει ότι  θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο,

Από την άλλη και πολλοι δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν τοπυς προβληματισμούς τους, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Τζο Μάντσιν  που εκλέγεται στην Δυτική Βιρτζίνια  και είναι σημαντικός αποδέκτης δωρεών από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που  ζήτησε να παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Οι Ρεπουμπλικανοί φυσικλα αντιτίθενται παγκοσμίως στο νομοσχέδιο.

Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα καθιερώσει ένα σύστημα για τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών άνθρακα απο την παραγωγή ηλεκτρισμου στις ΗΠΑ,  θα παρέχει πληρωμές για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας χωρίς άνθρακα και θα υποστηρίξει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ