ESG+Stories

Εμπόδια αντιμετωπίζει η βιομηχανία υπεράκτιων αιολικών

Σύμφωνα με το Reuters, το 2021, οι κυβερνήσεις στόχευσαν στον τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Εμπόδια αντιμετωπίζει η βιομηχανία υπεράκτιων αιολικών

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που απειλούν την ικανότητά της να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις παγκοσμίως.

.

Ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή της βιομηχανίας ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας κοντά σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες είναι συχνά πυκνοκατοικημένες. Ωστόσο, ο κλάδος αγωνίζεται λόγω της εκτίναξης του κόστους, των καθυστερήσεων των έργων, των περιορισμένων επενδύσεων και των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτά τα εμπόδια έχουν οδηγήσει στην ακύρωση έργων και σε μια συνολική επιβράδυνση, αφήνοντας τους παγκόσμιους στόχους για την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα όλο και πιο απρόσιτους.

Σύμφωνα με το Reuters, το 2021, οι κυβερνήσεις στόχευσαν στον τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) έθεσε ως στόχο την επίτευξη 494 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030, αλλά ο κλάδος προβλέπεται τώρα να υπολείπεται κατά περίπου ένα τρίτο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είχαν ως στόχο 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, αλλά μέχρι τον Μάιο του 2024 είχαν εγκαταστήσει λιγότερα από 200 μεγαβάτ. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται εν μέρει σε ακυρωμένα έργα, ανασταλμένους κρατικούς πλειστηριασμούς και άλλες αναποδιές. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η επερχόμενη διοίκηση υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω την πρόοδο, σταματώντας τους πλειστηριασμούς μισθωμάτων ή ανακόπτοντας την κυβερνητική στήριξη.

Στην Ευρώπη, έθνη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία, που έχουν θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, αναμένεται επίσης να χάσουν τους στόχους τους. Η ΕΕ, για παράδειγμα, αναμένεται να επιτύχει μόνο περίπου 54 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, πολύ κάτω από τα 120 GW που έχει δεσμευτεί. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη διεξαγωγή της πιο χρηματοδοτημένης δημοπρασίας του τον Σεπτέμβριο του 2023, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο των 60 GW έως το 2030.

Ωστόσο, η Κίνα αντιστρατεύεται την παγκόσμια τάση και ηγείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η χώρα έχει επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα και απολαμβάνει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, γεγονός που της επέτρεψε να κυριαρχήσει στον κλάδο. Το 2023, η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων και οι κρατικές εταιρείες της έχουν πρόσβαση σε τοπικά κατασκευασμένα εξαρτήματα, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους. Παρά τις προκλήσεις σε άλλα μέρη της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα, που αντιμετωπίζουν ρυθμιστικά εμπόδια και υψηλό κόστος, η κυριαρχία της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ