ESG+Stories

Η L’Oréal Hellas για το μέλλον - Πρασινίζει τα κτήρια της και μειώνει τη χρήση πλαστικού

Η εταιρεία παρουσίασε τις δράσεις της στο πλαίσιο του L’Oréal for the Future, του παγκόσμιου προγράμματος του ομίλου L’Oréal για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση.  
Η L’Oréal Hellas για το μέλλον - Πρασινίζει τα κτήρια της και μειώνει τη χρήση πλαστικού

H L’Oréal Hellas, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες επιταγές που επιβάλει η κοινωνία, υλοποιεί το πρόγραμμα L’Oréal for the Future, που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση με χρονικό ορόσημο το έτος 2030, με στόχο να δημιουργήσει και στην χώρα μας έναν θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και την κοινωνία. 

.

Στα πλαίσια του προγράμματος, που εγκαινιάστηκε από τον όμιλο L’Oréal πριν από δύο χρόνια, εντάσσονται εταιρικές δράσεις για αναδάσωση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ενέργειες για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των κτιριακών εγκαταστάσεων και βασικών εμπορικών λειτουργιών της, όπως και σχετικά προγράμματα των μαρκών της εταιρείας. Ο Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L'Oréal Hellas ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος «Στη L’Oréal επιταχύνουμε το μετασχηματισμό μας προς ένα μοντέλο λειτουργίας που σέβεται τα όρια του πλανήτη, και ενισχύουμε τις δεσμεύσεις μας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση».

Συγκεκριμένα, σε εταιρικό επίπεδο, η L’Oréal Hellas συνεχίζει και ενισχύει τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2021 με τον Μη Κυβερνητικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4all για την ανάπλαση και αποκατάσταση περιοχών που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Σε συνεργασία με τη We4all συμβάλουμε στην αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και επιπλέον προχωράμε σε ενέργειες για την προφύλαξη και την προστασία δασικών περιοχών της χώρας» ανέφερε ο κ. Davison.

L’Oréal Hellas
Από αριστερά προς τα δεξιά οι: Γιάννης Ηλιόπουλος, Co-Owner του Μη Κερδοσκοπικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού «WE4ALL», Αναστάσιος Δημαλέξης, Βιολόγος με Δίπλωμα μεταπτυχιακής Εξειδίκευσης στη Διαχείριση Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και διδακτορικό στην Οικολογία τροφοληψίας των ερωδιών στις λίμνες Κερκίνη και Μικρή Πρέσπα, Δήμητρα Πετρίδη, Corporate affairs & Engagement Director L'Oréal Hellas, Φίλιππος Μιχόπουλος, L'Oréal for the Future leader L'Oréal Hellas, Alex Davison - Γενικός Διευθυντής L'Oréal Hellas

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο πυλώνες στοχευμένων δράσεων, την πρόληψη και τις αναδασώσεις και δεντροφυτεύεις. Αναφορικά με την πρόληψη, προχωρούν σε καθαρισμούς δασικών περιοχών για την αποφυγή πυρκαγιών, αποψίλωση ξερών χόρτων, απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης και διάνοιξη δασικών δρόμων σε μέρη υψηλής επικινδυνότητας. Μέχρι σήμερα έχουν καθαρίσει σε περιοχές της Αττικής 120 στρέμματα και της Κορίνθου 40 στρέμματα, ενώ έχουν τοποθετήσει 5 δεξαμενές νερού για συνδρομή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Όσον αφορά τις αναδασώσεις και δεντροφυτεύεις, μέχρι στιγμή έχουν φυτέψει 18.000 δέντρα από την έναρξη του προγράμματος. Στα άμεσα σχέδια τους για το 2022 είναι η φύτεψη 6.000 νέων δέντρων σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και Κόρινθο, κάποια από τα οποία θα είναι καρποφόρα με στόχο τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και την προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 100% των εγκαταστάσεων της L’Oréal Hellas καταναλώνουν ήδη, 1,5 χρόνο νωρίτερα από τη δέσμευση, μόνο πράσινη πιστοποιημένη ηλεκτρική ενέργεια με εγγυήσεις προέλευσης, γεγονός που οδηγεί σε μηδενικές εκπομπές CO2 και πιστοποίηση ουδετερότητας άνθρακα (Carbon Neutrality), ενώ εγκαθίστανται φωτοβολταΪκά panels στα κεντρικά γραφεία και στο κέντρο διανομών της εταιρείας.  «Έχουμε ξεκινήσει να εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία αναμένουμε να καλύψουν το 70% της κατανάλωσης μας» ανέφερε ο υπεύθυνος του προγράμματος, Φίλιππος Μιχόπουλος.

Σεβόμενοι τους φυσικούς πόρους έχουν δεσμευτεί για μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 10% μέχρι το 2023 και 30% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2019. «Αυτό θα το πετύχουμε μέσα από την εγκατάσταση εξαρτημάτων και αυτοματισμών αλλά και συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού για πότισμα» ανέφερε ο κ. Μιχόπουλος. 

Ως εταιρεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον 100% οικολογικό σχεδιασμό των 50.000 περίπου προθηκών (stands) ανά έτος καθώς και όλων των νέων καταστημάτων, με 100% πιστοποιημένο χαρτί και ξύλο με FSC ή PEFC σύμφωνα με τους 5 χρυσούς κανόνες του ομίλου L’Oréal,  οι οποίοι βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε διεθνή standards. 

Παράλληλα, προωθούν τη σημαντική μείωση των πλαστικών. Πιο συγκεκριμένα, έχουν δεσμεμυτεί για μείωση κατά τουλάχιστον 30% στη χρήση πλαστικού έως το 2023 σε σχέση με το 2020 στα υλικά δευτερεύουσας συσκευασίας με χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων πλαστικών. Επίσης, προωθούν την πλήρη κατάργηση πλαστικού όπου είναι εφικτό και τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών ή υλικών από ανακυκλωμένο χαρτί τόσο στα υλικά συσκευασίας αλλά και στα γραφεία της εταιρείας τα οποία είναι ήδη plastic-free. Επιπλέον, ελαχιστοποιούν τη χρήση πλαστικού, με τουλάχιστον 30% του πλαστικού κατά μέσο όρο να προέρχεται από ανακυκλωμένες πηγές και να είναι ανακυκλώσιμο (πχ R-PET) και το υπόλοιπο από καθαρό 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Επίσης, στις σημαντικές πρωτοβουλίες μείωσης αντίκτυπου προστίθεται και το θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα. Πιο συγκεκριμένα, το 100% των μεγάλων εγκαταστάσεων της L’Oréal Hellas στην Ελλάδα έχουν ήδη, 1,5 χρόνο νωρίτερα από τη δέσμευση, θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα της αντίστοιχης περιοχής (γραφεία Ν. Ιωνίας – κέντρο διανομών Αυλώνα) και στόχος είναι κάθε χρόνο να ενισχύεται περαιτέρω η βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής καθώς και η δημιουργία κουλτούρας βιοποικιλότητας στο προσωπικό, τους συνεργάτες της εταιρείας και την κοινωνία. «Στις εγκαταστάσεις μας στη Νέα Ιωνία και στο κέντρο διανομής μας στον Αυλώνα έχουμε ήδη πετύχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ δημιουργήσαμε και δύο ξεχωριστούς χώρους πρασίνου στα κτίριά μας για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας» σχολίασε ο κ. Davison.

L’Oréal Hellas
Πράσινη ταράτσα βιοποικιλότητας L'Oréal Hellas

Η στρατηγική του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 

  • Μετασχηματιζόμαστε σεβόμενοι τα όρια του πλανήτη.
  • Ενδυναμώνουμε το επιχειρηματικό μας οικοσύστημα, βοηθώντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο κόσμο. 
  • Συμβάλλουμε στην επίλυση των προσκλήσεων του κόσμου, υποστηρίζοντας επείγουσες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες. 

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δεσμεύεται για τη μείωση του αντικτύπου της στο περιβάλλον μεταξύ άλλων ότι: 

  • Μέχρι το 2025, όλες οι εγκαταστάσεις της L'Oréal θα έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα, μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Μέχρι το 2030, το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της L'Oréal θα προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες πηγές είτε από πηγές βιολογικής προέλευσης.
  • Μέχρι το 2030, η L'Oréal θα μειώσει κατά 50% ανά τελικό προϊόν, σε σύγκριση με το 2016, τις εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές των προϊόντων της 
  • Μέχρι το 2030, 100% των βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα σε σχέση με το 2019
  • Μέχρι το 2025, 100% των νέων μας προθηκών και επίπλων στα σημεία πώλησης θα έχουν οικολογικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη της αρχές της κυκλικής οικονομίας για το τέλος της ζωής των υλικών, και 100% των νέων μας καταστημάτων θα είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα ακολουθώντας τις αρχές βιωσιμότητας της εταιρείας. 
     
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ