Η ψηφιακή πλατφόρμα και πάροχος βιώσιμων λύσεων Glimpact παρουσίασε ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου της μόδας να μετρούν και να αξιολογούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων τους και προσφέρει καθοδήγηση για τον τρόπο μείωσης του κλιματικού τους αποτυπώματος.
.
Το Global Impact Score, το οποίο είναι δωρεάν, βασίζει τους υπολογισμούς του στο πλαίσιο Product Environmental Footprint — μια τυποποιημένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου ενός προϊόντος καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την απόρριψή του. Η μέθοδος έχει επίσης υιοθετηθεί και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Global Impact Score αναλύει τον αντίκτυπο οποιουδήποτε προϊόντος αξιολογώντας 16 περιβαλλοντικούς δείκτες: κλιματική αλλαγή, εκπομπές λεπτών σωματιδίων, εξάντληση των υδάτινων πόρων, εξάντληση των μη ανανεώσιμων ορυκτών και ορυκτών πόρων, χρήση γης, μείωση του όζοντος, φωτοχημική δημιουργία όζοντος, οξίνιση του εδάφους, ιονίζουσα ακτινοβολία, ευτροφισμός της χερσαίας, θαλάσσιας και γλυκού νερού, καρκινογόνος και μη καρκινογόνος τοξικότητα για τον άνθρωπο και οικοτοξικότητα του γλυκού νερού.
Μόλις το προϊόν αξιολογηθεί με βάση αυτές τις κατηγορίες, το εργαλείο δημιουργεί μια ενιαία βαθμολογία που πρέπει να «κατανοηθεί ως ένα είδος περιβαλλοντικής τιμής», σύμφωνα με την Glimpact.
Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη βαθμολογία για να καθορίσουν πώς θα προσαρμόσουν τον τρόπο προμήθειας υλικών και παραγωγής ενδυμάτων και ειδών ένδυσης, καθώς και να τροποποιήσουν άλλες μεταβλητές που θα επιταχύνουν την πρόοδο της βιομηχανίας της μόδας προς μια οικολογική μετάβαση.
Το εργαλείο βοηθά επίσης τις μάρκες μόδας με έδρα στις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τους παγκόσμιους κανονισμούς βιωσιμότητας, όπως ο ESPR της ΕΕ. Η Ένωση υιοθέτησε επίσημα τον κανονισμό πέρυσι, ο οποίος εισήγαγε απαιτήσεις βιωσιμότητας σχετικά με την ανθεκτικότητα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος και την ευκολία επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και αναβάθμισης. Ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό απαιτεί επίσης τα προϊόντα να διαθέτουν ένα ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του προϊόντος.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το πενταετές πρόγραμμα εργασίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας που περιγράφεται στο ESPR. Το πρόγραμμα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ιδίως στα ενδύματα, καθορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την επισήμανση και το σχεδιασμό των προϊόντων.
Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν ελάχιστα πρότυπα για την ανθεκτικότητα και το ανακυκλωμένο περιεχόμενο ενός προϊόντος, καθώς και υποχρεωτικά ψηφιακά διαβατήρια προϊόντων. Ειδικά για τα ενδύματα, οι απαιτήσεις πρέπει να υιοθετηθούν το 2027 και να ισχύουν για όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους ή το μέγεθος της εταιρείας που τα παράγει, σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής για την περίοδο 2025-2030.