Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για έως και 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, και πολλές από τις εταιρείες του κλάδου έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα.
.
Ωστόσο, ερευνητές, εταιρείες και ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει ελάχιστα για να προωθηθεί αυτή η προσπάθεια στις αλυσίδες εφοδιασμού των μεγάλων χωρών παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Καμπότζη.
«Οι μάρκες κινούνται πολύ αργά», δήλωσε ο Todd Paglia, εκτελεστικός διευθυντής της Stand.earth, μιας μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης με έδρα τη Βόρεια Αμερική.
Το 2025, περίπου το ένα τρίτο των 42 εμπορικών σημάτων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έκθεση της Stand.earth μείωσαν τις εκπομπές τους κατά 10% σε σύγκριση με τα έτη αναφοράς, ενώ το 40% σημείωσε αύξηση των εκπομπών.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των κορυφαίων εταιρείων του κλάδου παρέχει χρηματοδότηση για τη μείωση των εκπομπών στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους, γεγονός που ασκεί πίεση στα εργοστάσια και τους προμηθευτές που δεν διαθέτουν την οικονομική δύναμη να στραφούν προς καθαρότερες διαδικασίες.
Σύμφωνα με έκθεση του 2024 της Fashion Revolution, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τη βιώσιμη μόδα, περίπου οι μισές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μάρκες μόδας έχουν θέσει επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών.
Εν τω μεταξύ, ένας μεγάλος αριθμός εξακολουθεί να μην καταβάλλει ορατές προσπάθειες για τη χρηματοδότηση των κλιματικών τους σχεδίων και την υποστήριξη των προμηθευτών τους στην αποκαρβονιοποίηση.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια επικίνδυνη αποσύνδεση», δήλωσε ο Mohiuddin Rubel, πρώην διευθυντής της ένωσης κατασκευαστών ενδυμάτων του Μπαγκλαντές και νυν διευθυντής της εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας Denim Expert Ltd.
Οι κατασκευαστές ενδυμάτων μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές σε επίπεδο εργοστασίων μεταβαίνοντας σε ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό, εγκαθιστώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρησιμοποιώντας μεταφορικά μέσα με χαμηλές εκπομπές.
Πολλοί προμηθευτές διστάζουν να πραγματοποιήσουν τις υψηλές κεφαλαιουχικές επενδύσεις που απαιτούνται για την αντικατάσταση των λεβήτων φυσικού αερίου με πιο ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με μελέτη του Apparel Impact Institute (AII), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τις βιώσιμες επενδύσεις.
Συνολικά, οι προμηθευτές μόδας του Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν επενδυτικό κενό ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών κατά το ήμισυ έως το 2030, σύμφωνα με το AII.
Οι κατασκευαστές ενδυμάτων στην Ινδία και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις στη μείωση της εξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας και ατμού, τα οποία χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο, τη βαφή και το φινίρισμα των υφασμάτων.
Περίπου οι μισές από τις μάρκες που συμμετείχαν στην έρευνα της Stand.earth προσφέρουν κάποια μορφή υποστήριξης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής αφορά αξιολογήσεις και ελέγχους για τη μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα ή μικρής κλίμακας πιλοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τον προμηθευτή Rubel από το Μπαγκλαντές.
Μόνο έξι brand ανέφεραν ότι προσφέρουν χρηματοδότηση έργων για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης των προμηθευτών τους, σύμφωνα με την έκθεση Stand.earth. Μεταξύ αυτών είναι ο σουηδικός γίγαντας της λιανικής H&M, ο οποίος έχει υποστηρίξει 23 μικρότερους προμηθευτές να επενδύσουν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.