ESG+Stories

Το βέτο του Joe Biden για το ESG

Ο κανόνας ESG του Joe Biden κατά της νομοθεσίας του Κογκρέσου είναι μια μεγάλη στιγμή σύμφωνα με τους Financial Times.  
Το βέτο του Joe Biden για το ESG

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ασκήσει το πρώτο βέτο της προεδρίας του για τη διατήρηση ενός κανόνα του Λευκού Οίκου που επιτρέπει στους διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων ιδιωτικών εταιρειών να συμπεριλαμβάνουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά ζητήματα στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

.

Οι αντίπαλοι του ESG εναντιώνονται καθώς σύμφωνα με τους ίδιους ο Μπάιντεν επιβάλλει τον «καπιταλισμό της αφύπνισης». Ωστόσο, ο κανόνας επιτρέπει μόνο, αλλά δεν υποχρεώνει, τους διαχειριστές να λαμβάνουν υπόψη τους το ESG - και ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίζεται τις υγιείς επενδυτικές αρχές.

Η μάχη για τον επενδυτικό κανόνα είναι εμβληματική μιας ευρύτερης αντίδρασης κατά των επενδύσεων ESG. Οι Ρεπουμπλικάνοι και άλλοι αντίπαλοι κατηγορούν ότι η εφαρμογή των αρχών ESG μπορεί να θέσει τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σε υποδεέστερη βάση. Λένε ότι οι εμπιστευματοδόχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις επενδύσεις για να προωθήσουν μια φιλελεύθερη ατζέντα. Ο Joe Manchin, ένας από τους δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές που τάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους αντιτιθέμενοι στον κανόνα του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «δίνει προτεραιότητα στην πολιτική έναντι της καλύτερης απόδοσης».

Ο κανονισμός έχει μετατραπεί σε παιχνίδι πινγκ-πονγκ. Η διοίκηση Τραμπ το 2020 κατέστησε δυσκολότερο για τα προγράμματα συνταξιοδότησης στον χώρο εργασίας να λαμβάνουν ρητά υπόψη παράγοντες όπως οι κλιματικοί κίνδυνοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντικατέστησε τον κανόνα αυτό με έναν κανόνα που διευκολύνει τους εμπιστευματοδόχους να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG που ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση των επενδύσεων. Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες χρησιμοποίησαν την εξουσία αναθεώρησης του Κογκρέσου για να ακυρώσουν τον κανόνα του Λευκού Οίκου.

Η ομοσπονδιακή αντιπαράθεση έρχεται καθώς πολλές πολιτείες που διοικούνται από τους Ρεπουμπλικάνους αποσύρουν χρήματα από μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποστηρίξει πολιτικές βιώσιμων επενδύσεων. Ο Ron DeSantis, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, προχώρησε σε απαγόρευση των διαχειριστών κρατικών κεφαλαίων να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG στις επενδύσεις. Σε ορισμένες πολιτείες, οι νόμοι κατά των ESG έχουν υποκινηθεί από ισχυρισμούς ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κάνουν διακρίσεις εις βάρος ισχυρών τοπικών βιομηχανιών, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τον άνθρακα ή τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων.

Ο κλάδος των ESG παραμένει προβληματικός. Δεν διαθέτει σαφώς καθορισμένα πρότυπα μέτρησης και απόδοσης, ανοίγοντας την πόρτα στο "πράσινο πλύσιμο" και σε άλλες κυνικές πρακτικές. Θα ήταν άστοχο να υποχρεώσουμε τους διαχειριστές κεφαλαίων να δεσμευτούν από τις επιταγές του. Ωστόσο, ο κανόνας του Λευκού Οίκου δεν περιέχει κανένα καταναγκασμό. Επιτρέπει απλώς στους εμπιστευματοδόχους να λαμβάνουν υπόψη τους τις εκτιμήσεις ESG ως μέρος μιας συνετής στρατηγικής.

Και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η επίτευξη των καλύτερων αποδόσεων και η αποφυγή ζημιών σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κίνδυνοι και οι εξωτερικές επιδράσεις που σχετίζονται με κάθε επένδυση. Οι εταιρικές αξίες μπορούν να επηρεαστούν από περισσότερα από τις οικονομικές επιδόσεις.

Οι εταιρείες δέχονται πιέσεις από τμήματα της κοινωνίας να υιοθετήσουν πολιτικές φιλικές προς το κλίμα, να επιδιώξουν θετικούς κοινωνικούς στόχους και να προωθήσουν την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση στον εργασιακό χώρο. Αντιμετωπίζουν συνεχή έλεγχο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακτιβιστές και ομάδες πληρεξουσίων. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη διασφαλίσεις έναντι των διαχειριστών συντάξεων που χρησιμοποιούν το ESG ως κάλυψη για να επιδιώξουν πολιτικές ατζέντες. 

Η νομοθεσία στην οποία βασίζεται ο νέος κανόνας απαιτεί ρητά από τους εμπιστευματοδόχους να ενεργούν με σύνεση και προς το οικονομικό συμφέρον των συμμετεχόντων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Το βέτο του Biden θα διασφαλίσει ότι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιρειών θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους το ESG. Οι πολιτείες που διοικούνται από τους Ρεπουμπλικάνους θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία να το κάνουν αυτό. Αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκούν αυτή την εξουσία.

Σύμφωνα με τους FT, ένας δημοσιονομικός παρατηρητής της Ιντιάνα εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι, περιορίζοντας τις επιλογές των διαχειριστών των ταμείων, ένας προτεινόμενος πολιτειακός νόμος που περιορίζει τη χρήση βιώσιμων επενδυτικών παραγόντων θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος κατά 6,7 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία. Η παρεμπόδιση κάποιων επενδυτικών σκέψεων δεν ισοδυναμεί μόνο με παρέμβαση στην αγορά ενός είδους που οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι αντιτίθενται. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στο αντίθετο από αυτό που επιδιώκεται.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ