ESG+Stories

Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

Οι ισχυροί άνεμοι, τα ρηχά νερά και η εγγύτητα της Βόρειας Θάλασσας σε βιομηχανικά κέντρα που είναι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, την καθιστούν ιδανική για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων των χωρών της Βόρειας Θάλασσας συναντήθηκαν την Τετάρτη (18 Μαΐου) στην πόλη της Δανίας Esbjerg για να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Θα στοχεύσουν σε τουλάχιστον 65 GW έως το 2030 και 150 GW έως το 2050.

..

Σε κοινή δήλωση, οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας δηλώνουν την πρόθεσή τους να γίνουν η «Πράσινη Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας της Ευρώπης».

Οι ισχυροί άνεμοι, τα ρηχά νερά και η εγγύτητα της Βόρειας Θάλασσας σε βιομηχανικά κέντρα που είναι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, την καθιστούν ιδανική για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

«Η σημερινή συμφωνία των υπουργών ενέργειας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη διασυνοριακή συνεργασία. Αποτελεί τη βάση για τους πρώτους πραγματικούς ευρωπαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», εξήγησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Μαζί με τις χώρες-εταίρους μας, μπορούμε να επεκτείνουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες για πράσινο υδρογόνο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα «μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου».

Η συμφωνία στοχεύει στον δεκαπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στην περιοχή, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να φθάσουν τα 135 δισ. ευρώ.

«Η αξιοποίηση του ανέμου και της Βόρειας Θάλασσας γενικότερα έχει μακρά παράδοση στις χώρες μας», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και δήμαρχος του Αμβούργου, ενός ναυτιλιακού κόμβου της Βόρειας Θάλασσας.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν βασίζεται πλέον σε επιδοτήσεις και γίνεται «όλο και φθηνότερη», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τώρα είναι η «ώρα για την εκβιομηχάνιση».

Η δυνατότητα κατασκευής αυτών των έργων χωρίς δημόσια στήριξη τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους φορείς χάραξης πολιτικής. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ορισμένα από αυτά τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται πλέον χωρίς να εμπλέκονται δημόσια χρήματα», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Γράφουμε ευρωπαϊκή ιστορία!» έγραψε στο Twitter ο Μπρίαν Βαντ Ματιέσεν, ερευνητής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας. Η συμφωνία, πρόσθεσε, θα παρέχει ενέργεια για περισσότερα από 200 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Παράλληλα, οι τέσσερις χώρες θέλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, με σχέδια επέκτασης των σχετικών υποδομών στην περιοχή.

Το «πράσινο» υδρογόνο, ένα σπάνιο premium εμπόρευμα, είναι ιδιαίτερα περιζήτητο από τις χαλυβουργίες που επιθυμούν να παράγουν χάλυβα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. «Υπάρχει πραγματική έκρηξη της ζήτησης για πράσινο υδρογόνο στη βιομηχανία», δήλωσε την Τρίτη (17 Μαΐου) το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος του Χάμπεκ.

Τα αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή επαρκούς υδρογόνου, λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

«Αξιοποιώντας τους άφθονους υπεράκτιους αιολικούς πόρους της Βόρειας Θάλασσας, μπορούμε επίσης να ανοίξουμε το δρόμο για την οικονομία του υδρογόνου. Η αιολική ενέργεια ανοιχτής θάλασσας παράγει συχνά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάζεται», έγραψαν ο Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και ο Δανός υπουργός Ενέργειας Νταν Γιόργκεσεν σε άρθρο τους στη EURACTIV.

Επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι τέσσερις χώρες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της «επιτάχυνσης» των διαδικασιών αδειοδότησης σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε χθες.

Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει απλούστερες τις διαδικασίες αδειοδότησης, με τα νέα αιολικά και ηλιακά έργα να κηρύσσονται ως θέμα «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος» και να καθιερωθούν σε εθνικό επίπεδο οι περιοχές ‘go-to’ (μετάβαση) ως ζώνες με χαμηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Με τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο να υποστηρίζουν την ταχύτερη αδειοδότηση, η Βόρεια Θάλασσα μοιάζει ιδανική υποψήφια για να γίνει η πρώτη ‘go-to’ ζώνη της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Σήμερα έχουμε χρόνους αδειοδότησης μεταξύ έξι και εννέα ετών», εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Esbjerg. Στις ‘go-to’ περιοχές, αυτοί θα μειωθούν σε ένα έτος.

«Αυτό θα ήταν ένα εδώ στη Δανία» και θα ήταν «υψίστης σημασίας για τη βιομηχανία», πρόσθεσε η ίδια.

(euractiv.gr)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ