Την αναρρίχηση στα υψηλά 15ετίας συνέχισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κυριαρχούν για ακόμη μία συνεδρίαση και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.870 μονάδων (για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010).
.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά +1,42% και διαμορφώθηκε στις 1.876,42 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 26 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.850,13 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.861,14 έως 1.879,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 448,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 81,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Η μετοχή της Alpha Bank ήταν η βασική «πρωταγωνίστρια». Στη σκιά των μετοχικών εξελίξεων, εκτοξεύθηκε στο +6,81% και τα 2,98 ευρώ (νέο υψηλό 9ετίας), έχοντας τζίρο άνω των 154 εκατ. ευρώ και βλέποντας την αποτίμηση να υπερβαίνει το ορόσημο των 7 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Eurobank διευρύνθηκε στο +3,7% και τα 2,8 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να ξεπεράσει το όριο των 10 δισ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι αφενός σήμερα η τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο ΑΤ1 (500 εκατ. ευρώ), αφετέρου το Fairfax επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο τη διατήρηση του ποσοστού των Καναδών κάτω του 33%.
Η μετοχή της Εθνικής ακολούθησε στο +1,52% και τα 10,70 ευρώ, τα οποία αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τα τέλη του 2015. Η μετοχή της Πειραιώς, από την πλευρά της, ενισχύθηκε στο +4,40% και τα 6,078 ευρώ, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από την ΑΜΚ του 2021, ενώ οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και Optima Bank κέρδισαν από +2,9% και +3,4%, φθάνοντας στα 6,3 και στα 20,0 ευρώ (νέο ρεκόρ), αντίστοιχα.
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,83% και 4.713 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ αυξήθηκε στο +1,09% και τα 20,42 ευρώ, καθώς το απόγευμα θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του α’ τριμήνου. ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνθηκαν κατά +2,6% και +1,3% αντίστοιχα, με την πρώτη να λαμβάνει ώθηση από τη βελτιωμένη τιμή – στόχο της Citi (16,5 ευρώ). Η μετοχή της Ελλάκτωρ τερμάτισε στο +2,1% και το 1,32 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo επέστρεψε στα υψηλά 12μήνου των 29,2 ευρώ (+1,1%). Η μετοχή της Aegean, η οποία το πρωί ανακοίνωσε την αισθητή μείωση των καθαρών ζημιών σε 6,6 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ πέρυσι, είδε την τιμή να κυμαίνεται στο +0,48% και τα 12,64 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca Cola HBC διόρθωσε στο -1,30% και τα 47,1 ευρώ, αφομοιώνοντας τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Υπενθυμίζεται ότι αύριο ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος είσπραξης στο μέρισμα του 1,03 ευρώ. Πιέσεις της τάξης του -1% ασκήθηκαν και στις μετοχές των Viohalco – Cenergy.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 2.727 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε στο +2,03% και τα 6,02 ευρώ (υψηλό 20 μηνών), με τη μετοχή της Lavipharm να κερδίζει +2,5% (πέρασε πακέτο 549 χιλ. ευρώ στα 0,79 ευρώ) και να αναρριχάται στις παρυφές του 0,8 ευρώ. Επιπλέον, η μετοχή της Intracom αυξήθηκε κατά +2,3%, ενώ η μετοχή της Intralot ενισχύθηκε στο +0,7% και το 1,07 ευρώ, καθώς το πρωί πραγματοποιήθηκε προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,6 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,08 ευρώ/μετοχή. ΟΛΠ και Dimand ακολούθησαν στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Quest συνέχισε την αφομοίωση των πρόσφατων ρεκόρ, αναδιπλούμενη στο -1,9% και τα 7,1 ευρώ. Στο -1,6% και τα 3,9 ευρώ περιορίστηκε η μετοχή της Fourlis, καθώς τα μεγέθη του α’ τριμήνου δεν ενθουσίασαν, με το λειτουργικό αποτέλεσμα να παραμένει ζημιογόνο (-4,6 εκατ. ευρώ) και τον τζίρο να είναι σχεδόν στάσιμος (+1,8%). Πτώση -2% εμφάνισαν, τέλος, οι Autohellas και Austriacard.