ESG+Stories

Τα δύο «εχθρικά» στρατόπεδα στο κλάδο ESG

«Ο αποκλεισμός της Tesla από τον δείκτη S&P 500 ESG Index, ενώ η ExxonMobil παρέμεινε, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει τις αδυναμίες των μεμονωμένων αξιολογήσεων ESG» γράφει ο Daniel Klier, πρώην παγκόσμιος επικεφαλής της HSBC για τη βιωσιμότητα και διευθύνων σύμβουλος του ESG Book 
Τα δύο «εχθρικά» στρατόπεδα στο κλάδο ESG

Ο Daniel Klier, πρώην παγκόσμιος επικεφαλής της HSBC για τη βιωσιμότητα και διευθύνων σύμβουλος του ESG Book, γράφει στους Financial Times ότι ο κλάδος του ESG έχει χωριστεί σε δύο (εχθρικά) στρατόπεδα. Όπως τους αποκαλεί ο ίδιος από τη μία είναι οι  «υποστηρικτές των ESG» και από την άλλη οι «παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί».

.

Οι δεύτεροι λένε ότι η απόδοση υπερισχύει των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών παραμέτρων. Οι υποστηρικτές των ESG συχνά υποστηρίζουν το αντίθετο.

Όμως τα δύο στρατόπεδα δεν βρίσκονται σε πραγματική σύγκρουση μεταξύ τους - αντίθετα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. «Αυτό που λείπει, και αυτό που χρειάζεται για να αποφευχθεί ένας πολιτισμικός πόλεμος ESG, είναι μια πιο ώριμη και βασισμένη στα δεδομένα συζήτηση» υποστηρίζει ο Klier.

Οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η απόδοση θα συνδεθεί αναπόφευκτα με τα κριτήρια ESG. «Είτε θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, είτε απλώς να διαχειριστείτε τον κίνδυνο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι εταιρείες που αποφέρουν μεγάλα κέρδη είναι συχνά εκείνες που ακολουθούν καλύτερες πρακτικές ESG. Και είναι πολύ πιθανό ότι οι εταιρείες με καλύτερο προφίλ ESG θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια» επισημαίνει. 

Είναι αλήθεια ότι οι τομείς με αδύναμες πιστοποιήσεις ESG θα συνεχίσουν να έχουν αξιοσημείωτες αποδόσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρόκειται να έχουν μια εξαιρετική χρονιά. Αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι βραχυπρόθεσμο, καθώς η αυστηρότερη νομοθεσία, η βελτιωμένη τεχνολογία και η μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών αυξάνουν την ανάγκη για ισχυρές «μη χρηματοοικονομικές» μετρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστοί της ESG «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε τις εταιρείες του κόσμου ως "καλές" ή "κακές", "πράσινες" ή "καφέ". Αυτό είναι απλά ασύμβατο με τις πρακτικές μιας επιτυχημένης μετάβασης στην πράσινη οικονομία». Στην πραγματικότητα, οι τομείς που εύκολα χαρακτηρίζονται ως "κακοί" είναι συχνά εκείνοι που χρειάζονται τη δέσμευση και την υποστήριξη των επενδυτών για να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην επίτευξη μιας επείγουσας μετάβασης.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ESG Book σε 30.000 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως, μόνο το 1% των συλλογικών εσόδων τους προέρχεται από «καθαρά πράσινες» δραστηριότητες, όπως αυτές ορίζονται από την ταξινομία της Ε.Ε. στην τρέχουσα μορφή της, και το 12% από «καφέ». Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι αμιγώς πράσινες επιχειρήσεις στον κόσμο δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τον όγκο των κεφαλαίων που επενδύονται σήμερα αλλού. Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη κατανόησης και διαμόρφωσης του υπόλοιπου 87% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα ESG δεν υποστηρίζουν την καλύτερη κατανόηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει διευρύνει το χάσμα και έχει δημιουργήσει δυσπιστία. Ο αποκλεισμός της Tesla από τον δείκτη S&P 500 ESG Index, ενώ η ExxonMobil παρέμεινε, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα - αναδεικνύοντας τις αδυναμίες των μεμονωμένων αξιολογήσεων ESG.

«Οι αξιολογήσεις αυτές δεν μπορούν να διαμορφωθούν με βάση τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να απαντούν σε ένα ερώτημα: Θα πάρω ποτέ πίσω τα χρήματά μου; Τα δεδομένα ESG πρέπει να απαντούν σε πολλαπλές πτυχές. Όπως, πού έχω κινδύνους στο χαρτοφυλάκιό μου, ποιος είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του καθαρού μηδέν, ποιος είναι ο ρόλος των κοινωνικών κριτηρίων και των κριτηρίων διακυβέρνησης και τέλος ποια εταιρεία έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο. Ένας μόνο αριθμός δεν θα απαντήσει ποτέ σε αυτά τα ερωτήματα χωρίς ριζική διαφάνεια όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα δεδομένα» αναφέρει στο άρθρο του ο Klier.

Είναι καιρός ο κλάδος να προχωρήσει σε δεδομένα ESG που παρέχουν την ίδια λεπτομέρεια με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα υπογραμμίζει. «Μόνο όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίσουν να τιμολογούν σωστά τα σήματα ESG θα αλλάξει αποτελεσματικά η κατανομή των κεφαλαίων. Για το σκοπό αυτό, ολόκληρος ο κλάδος χρειάζεται καλύτερη ανάλυση δεδομένων για να βγάλει τις παρωπίδες και από τα δύο στρατόπεδα, παρέχοντας δύο απόψεις της ίδιας εικόνας. Τότε, οι παραδοσιακοί θα μπορούν να βασίζονται στα σήματα ESG για την απόδοση και οι υποστηρικτές των ESG θα μπορούν να ασχολούνται πιο ουσιαστικά με εταιρείες που δεν είναι ούτε πράσινες ούτε καφέ».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ