ESG+Stories

Μείωση του κόστους εκτροφής στην κτηνοτροφία μέσω της κυκλικής οικονομίας 

Ανάσα στους κτηνοτρόφους δίνει η κυκλική οικονομία, καθώς μέσα από το έργο που υλοποιεί το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) μειώνεται το κόστος εκτροφής των χοίρων.
Μείωση του κόστους εκτροφής στην κτηνοτροφία μέσω της κυκλικής οικονομίας 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο «Ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών ιχνηλασιμότητας, αποκεντρωμένων δικτύων εφοδιαστικής αλυσίδας, και βιώσιμων τεχνολογιών για την υγειονομικά ασφαλή και αειφορική ενσωμάτωση παραπροϊόντων τροφίμων στη διατροφή χοίρων» (με το ακρωνύμιο «CPigFeed») κινείται σε δύο άξονες, την εκτροπή από το θάψιμο στους ΧΥΤΑ των αποβλήτων τροφίμων και την αξιοποίησή τους με την ενσωμάτωσή τους στις ζωοτροφές των χοίρων, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος εκτροφής.

Το έργο αποτελεί ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα για την παραγωγή εναλλακτικού σιτηρέσιου χοίρων μέσα από τις αρχές κυκλικής βιο-οικονομίας με τη χρήση έξυπνων εφαρμογών ιχνηλασιμότητας.

Η ενσωμάτωση στο σιτηρέσιο των χοίρων παραπροϊόντων τροφίμων (όπως ληγμένα προϊόντα από σούπερ μάρκετ, τρόφιμα από ξενοδοχεία, προϊόντα που δεν έχουν διατεθεί από παραγωγούς ή από μεταποιητικές βιομηχανίας κλπ.) θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος των δημητριακών ή της σόγιας που περιέχουν οι ζωοτροφές. Έτσι, πέρα από τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, το «CPigFeed» ενσωματώνοντας, μετά από τις κατάλληλες διεργασίες τα υποπροϊόντα των τροφίμων στις ζωοτροφές των χοίρων φιλοδοξεί να οδηγήσει  σε μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.  

Πρωτίστως, τα υποπροϊόντα αξιολογούνται ως προς την καταλληλότητά τους για ενσωμάτωση στο σιτηρέσιο των χοίρων και ως προς την ασφάλειά τους, για αποφυγή αρνητικών συνέπειων. Η χρήση παραπροϊόντων τροφίμων στο σιτηρέσιο των κατοικίδιων ζώων είναι – για αιώνες -  μια παραδοσιακή πρακτική παγκοσμίως, ωστόσο όταν γίνεται σε ευρεία κλίμακα και δίχως έλεγχο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία όπως συνέβη με την εξάπλωση ασθενειών όπως η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή (νόσος των τρελών αγελάδων) στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μάλιστα, μέσω ακατάλληλων παραπροϊόντων τροφίμων μπορεί να μεταδοθεί και  η επικίνδυνη Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.

Το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), για την διασφάλιση της ποιότητας, αναπτύσσει έξυπνα εργαλεία για τη συλλογή πληροφοριών και έξυπνες καινοτόμες εφαρμογές ιχνηλασιμότητας,  οργάνωσης και  διαχείρισης των  υποπροϊόντων τροφίμων που θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε μία αποκεντρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα   που θα δημιουργηθεί σε πρότυπη μονάδα εκτροφής χοίρων της Χαλκιδικής. 

Στόχος να αξιολογηθεί η επίδραση του νέου σιτηρεσίου στην υγεία και ευζωία των ζώων, στην αποδοτικότητά τους καθώς και στην   ποιότητα του τελικού προϊόντος (χοιρινό κρέας). Η   χρήση διαδικασιών ιχνηλάτησης σε όλο το μήκος της αλυσίδας – βάσει διεθνών προτύπων -  θα επιτρέψει την αξιοποίηση των παραπροϊόντων των τροφίμων.   

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Ελλάδα καταλαμβάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 4η θέση στη σπατάλη τροφίμων, καθώς σύμφωνα με  έκθεση του ΙΟΒΕ κατά κεφαλήν πετούμε περί τα 196 κιλά τρόφιμα τον χρόνο. Παράλληλα, στη χώρα μας εκτρέφονται ετησίως περίπου 750.000 – 800.000 χοίροι, καλύπτοντας περίπου το 1/3 της εγχώριας ζήτησης σε χοιρινό κρέας, οπότε υπάρχει ...χώρος για αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ