ESG+Stories

Ελληνική Τράπεζα - Πράσινη φιλοσοφία για ένα βιώσιμο μέλλον

Έμπρακτη δράση και προσφορά προς την κοινωνία και το περιβάλλον δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών.
Ελληνική Τράπεζα - Πράσινη φιλοσοφία για ένα βιώσιμο μέλλον

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία η Ελληνική Τράπεζα υιοθετεί βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας, χρηματοδοτεί «πράσινες» επιχειρήσεις και συμμετέχει σε πράσινες πρωτοβουλίες. Η στρατηγική της Τράπεζας προστάζει όπως η περιβαλλοντική συνείδηση ενσωματωθεί σε όλα τα επίπεδα με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, τόσο εσωτερικά όσο και των πελατών της.

.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης καινούργιων χρηματοδοτήσεων, ενώ προχώρησε στη δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας για θέματα βιωσιμότητας και ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). Προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες με συμβουλές και κίνητρα προς τους πελάτες της, τους ενθαρρύνει να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις με μέτρα βιωσιμότητας.

Θεωρώντας ότι η ανάπτυξη του Ομίλου περνά μέσα από την ευημερία της κυπριακής κοινωνίας, η Ελληνική Τράπεζα έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο εδράζεται στους άξονες: Περιβάλλον, Κοινωνία, Άνθρωπος και Αγορά.

«Περιβάλλον»

Η Ελληνική Τράπεζα εστιάζει στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσω του σχεδιασμού των κτιριακών της εγκαταστάσεων και με την εφαρμογή συστημάτων που προωθούν τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και της παραγωγής ρύπων μέσα από τις δραστηριότητές της. Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας, η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση κατά 16% (kWh/m2), τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 16% και το κόστος ηλεκτρισμού κατά 52% από το 2012 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, παροτρύνει τους πελάτες της να λαμβάνουν τις καταστάσεις των λογαριασμών τους σε ηλεκτρονική μορφή, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χαρτιού.

Επικεντρωμένη στην πράσινη οικονομία, η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει ποιοτικά προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες με συμβουλές και κίνητρα προς τους πελάτες της, ενθαρρύνοντάς τους να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. H Τράπεζα προσφέρει προνομιακή τιμολόγηση για την παραχώρηση στεγαστικών δανείων για αγορά/ ανέγερση και ανακαίνιση κατοικιών ενεργειακής κλάσης Α και Β. Είναι η πρώτη εγχώρια τράπεζα που προσφέρει ευνοϊκότερη τιμολόγηση στεγαστικών δανείων για αγορά/ ανέγερση «πράσινης κατοικίας» πέραν της ανακαίνισης/ ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενης κατοικίας. Επιπλέον, προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο για τη χρηματοδότηση ηλεκτρικών/ υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς και έκπτωση στην ασφάλιση τέτοιων οχημάτων μέσω της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής.

Την ίδια στιγμή, είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που εντάχθηκε στο Priceless Planet Coalition, προχωρώντας επίσης στην έκδοση οικολογικών καρτών. Το Priceless Planet Coalition είναι μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Mastercard, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, με στόχο τον συντονισμό των περιβαλλοντικών τους δράσεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση των οικολογικών καρτών Mastercard, χρησιμοποιώντας υλικά από τον Κατάλογο Βιώσιμων Υλικών της Mastercard και συγκεκριμένα ένα βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, για την παραγωγή του οποίου απαιτείται 82% λιγότερο PVC. Η ίδια πράσινη πρακτική θα εφαρμοστεί και στις κάρτες Visa. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα δεντροφύτευση στο χωριό της Τόχνης από την Ομάδα Εθελοντών της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, φυτεύτηκαν 1800 δενδρύλλια και φυτά, ενώ χορηγήθηκε ένα σημαντικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε από την εκστρατεία Priceless Planet Coalition μαζί με την ετήσια χορηγία της Τράπεζας προς τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου για 4η συνεχή χρονιά. Επίσης, η Τράπεζα στηρίζει το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ συμμετέχει ως στρατηγικός συνεργάτης στην εκστρατεία «Let’s Do It Cyprus».

Από τις πιο πρόσφατες δράσεις ήταν η εθελοντική συμμετοχή στον καθαρισμό της παραλίας Λάντα στην Αγία Νάπα, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρισμού κατά την οποία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 43,4 κιλά απορριμμάτων και στον καθαρισμό του τμήματος του Εθνικού Δάσους Αθαλάσσας στα πλαίσιο του Let’s Do It, Cyprus, όπου μαζεύτηκαν 5.656 λίτρα σκουπίδια.

«Κοινωνία»

Η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει το έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα «Συμμαχία Ζωής». Η χορηγία της τελετής βράβευσης των Δοτών, η χορηγία του «Μήνα Λευχαιμίας», η δημιουργία Σταθμών Εγγραφής Eθελοντών Δοτών Mυελού των Οστών με προσωπική λήψη δείγματος (Self–Recruitment Stations) και η δωρεά ενός σύγχρονου μοριακού αναλυτή CFX Opus System από τη Bio-Rad στο ερευνητικό Κέντρο Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι μερικές από τις δράσεις.

Παράλληλα, η Ομάδα Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας αναλαμβάνει διαρκώς δράσεις με στόχο την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και φιλανθρωπικών οργανισμών. Μάλιστα, το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού βραβεύει τα τελευταία δύο χρόνια την Ελληνική Τράπεζα για την πρωτοβουλία #HBVolunteersChallenge που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκύπριας Εβδομάδας Εθελοντισμού. Επιπρόσθετα, στηρίζει φορείς με σημαντικό κοινωνικό έργο όπως Hope for Children, Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά, Ίδρυμα Ελπίδα, ΠΑΣΥΚΑΦ, Europa Donna, Unicef, , Telethon, Ερυθρός Σταυρός, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ronald McDonald House Charities, Miniature Horse Therapy «Majestic», Μουσείο Παραμυθιού κ.ά.

«Άνθρωπος»

Απασχόληση και ευκαιρίες σταδιοδρομίας προσφέρει η Ελληνική Τράπεζα σε περίπου 2.000 άτομα. Το σύστημα αξιολόγησης έχει αναβαθμιστεί με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των μελών του προσωπικού, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την εστίαση στις εταιρικές αξίες. Τα προγράμματα HB Skill Development Lab και Credit Academy εστιάζουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

«Αγορά» - Στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας

Στα πλαίσια της πελατοκεντρικής της στρατηγικής, η Τράπεζα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της οικονομίας, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Τράπεζα δανειοδοτεί μεγάλα έργα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ εφαρμόζει κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης νέων χρηματοδοτήσεων. Η ενισχυμένη κερδοφορία και η ισχυρή κεφαλαιακή θέση αποδεικνύουν ότι η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προστατεύει τις καταθέσεις των πελατών και δημιουργεί αξία για τους μετόχους της.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ