ESG+Stories

Θα αυξηθεί εντός του 2023 η πίεση στους εταιρικούς κλιματικούς στόχους από τους επενδυτές 

To ESG ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ποιες είναι οι ρυθμιστικές προοπτικές για το ESG το 2023;
Θα αυξηθεί εντός του 2023 η πίεση στους εταιρικούς κλιματικούς στόχους από τους επενδυτές 

Tο ρυθμιστικό τοπίο γύρω από το ESG γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και οι επιχειρήσεις πρέπει να περιηγηθούν σε μια ποικιλία νομοθετικών απαιτήσεων.

.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα στις ΗΠΑ, όπου έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis απαγόρευσε στους διαχειριστές κεφαλαίων για κρατικούς και τοπικούς φορείς της πολιτείας να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG στις επενδυτικές αποφάσεις. Ενώ στην Αριζόνα, δεν θα διερευνά πλέον τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις επενδυτικές πρακτικές ESG.

Εξετάζοντας τις μεγαλύτερες τάσεις ESG του τρέχοντος έτους, ο Joachim Nahem - Διευθύνων Σύμβουλος της Position Green - δήλωσε ότι οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν εταιρικούς στόχους για το κλίμα. 

«Εταιρείες με ασαφείς ισχυρισμούς για μηδενικό καθαρό κέρδος και κλιματικούς στόχους που δεν διαθέτουν αξιόπιστα σχέδια μετάβασης, θα λάβουν φέτος προειδοποίηση από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και οργανισμούς όπως το CDP και η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi)» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τους εταιρικούς κλιματικούς στόχους από τους θεσμικούς επενδυτές που έχουν να εκπληρώσουν τους δικούς τους στόχους καθαρού μηδενικού χαρτοφυλακίου και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιώσιμης χρηματοδότησης, καθώς και ένα σημαντικό κύμα κανονισμών για τη δημοσιοποίηση στοιχείων ESG που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έως τα μέσα του 2023.

Πρόσθεσε ότι για να είναι αξιόπιστος ο ισχυρισμός μιας εταιρείας για μηδενική κατανάλωση, πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της επιστήμης του κλίματος. Πρέπει επίσης να υποστηρίζονται από λεπτομερή σχέδια για τη μετάβαση στο κλίμα, τα οποία έχουν απτές, χρονικά προσδιορισμένες δράσεις, σαφείς κατανομές κεφαλαίων, ενσωμάτωση στη στρατηγική της επιχείρησης και μετρήσεις για την παρακολούθηση της προόδου.

«Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι εταιρείες για μηδενική κατανάλωση είναι ασαφείς και ανέφικτες», σχολίασε.

Η σημασία των σχεδίων μετάβασης

Ο Nahem υπογράμμισε την ανάγκη σχεδίων για τη μετάβαση στο κλίμα. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για να καταδειχθεί στους επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη πώς μια εταιρεία δεσμεύεται να επιτύχει μια πορεία 1,5°C και πώς η επιχείρησή της θα παραμείνει κερδοφόρα σε αυτό το ταξίδι. Είναι τόσο πολύτιμο εργαλείο που σύντομα θα καταστεί υποχρεωτικό στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ΕΕ, τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Απολογισμού Βιωσιμότητας (ESRS) θα περιλαμβάνουν απαιτήσεις για τις εταιρείες να γνωστοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο μετάβασής τους.

Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει εντολή στις εισηγμένες εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καταρτίσουν και να δημοσιοποιήσουν σχέδια μετάβασης.

Οι ΗΠΑ διερευνούν επίσης κανονισμούς σχετικά με τα σχέδια μετάβασης. Ο Nahem δήλωσε ότι η SEC έχει προτείνει πλαίσιο που θα απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τον στόχο τους και αν βασίζεται σε ένταση ή απόλυτες μειώσεις.

Τέλος, η SBTi επιδιώκει να επικαιροποιήσει την πολιτική συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της, ώστε να διευκολύνει τους επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να βλέπουν ποιες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Nahem κατέληξε: «Το μήνυμα είναι σαφές. Οι εταιρείες μπορούν να αναμένουν αυξανόμενη πίεση το 2023 στους εταιρικούς κλιματικούς στόχους τους από τους επενδυτές και από την αυστηροποίηση των κανονισμών δημοσιοποίησης. Κατά τους επόμενους 12 μήνες, εργαστείτε για να διασφαλίσετε ότι ο στόχος της εταιρείας σας για μηδενικό καθαρό κέρδος επαληθεύεται ως επιστημονικά τεκμηριωμένος και υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο σχέδιο μετάβασης στο κλίμα. Τα αξιόπιστα δεδομένα είναι επίσης το κλειδί. Χρησιμοποιήστε λογισμικό υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για τη συλλογή, ανάλυση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα δεδομένα εκπομπών της εταιρείας σας. Πάνω απ' όλα, να παρέχει αποτελέσματα που δείχνουν πρόοδο σε σχέση με το σχέδιο μετάβασης στο κλίμα. Οτιδήποτε άλλο δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως "πράσινο ξέπλυμα"». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ