ESG+Stories

Ποιοί επένδυσαν στο πράσινο ομόλογο της Κομισιόν

Το 15ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, ενώ τα βιβλία προσφορών ξεπέρασαν τα 135 δισ. ευρώ. Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον ευρέος φάσματος επενδυτών.
Ποιοί επένδυσαν στο πράσινο ομόλογο της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες το πρώτο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU και συγκέντρωσε 12 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινου ομολόγου στην ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η ΕΕ αναμένεται να κατακτήσει τη θέση του μακράν μεγαλύτερου εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο, παρέχοντας σημαντική ώθηση στις βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές και χρηματοδοτώντας την πιο πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία. Χάρη στο υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης και τους εξαιρετικούς όρους τιμολόγησης, η χθεσινή έκδοση είναι μια ελπιδοφόρα αρχή του προγράμματος πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, το οποίο θα φτάσει έως και τα 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Το 15ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, ενώ τα βιβλία προσφορών ξεπέρασαν τα 135 δισ. ευρώ. Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον ευρέος φάσματος επενδυτών.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: "Η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] έκδοση είναι ένα δυνατό ξεκίνημα για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Αναμένεται να αναδείξει την ΕΕ στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο και αποτελεί ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης της ΕΕ για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε σαφές στους επενδυτές ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης. "

Η χθεσινή έκδοση ακολουθεί την έγκριση του πλαισίου για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU νωρίτερα τον Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο, το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA), η οποία αποτελεί πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα, διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα χρησιμοποιηθούν για πράσινες επενδύσεις. Οι αναφορές της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση των εσόδων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δαπανών που χρηματοδοτούνται από πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα υποβάλλονται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Τα κεφάλαια από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων δαπανών στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι επιλέξιμες επενδύσεις από τα σχέδια που έχουν εγκριθεί ήδη περιλαμβάνουν ερευνητική πλατφόρμα για την ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο ή την κατασκευή σταθμών αιολικής ενέργειας σε χερσαίες εκτάσεις στη Λιθουανία.

Τουλάχιστον το 37 % κάθε σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να είναι αφιερωμένο στην πράσινη μετάβαση, ενώ πολλά κράτη μέλη προσπαθούν να υπερβούν αυτό το ποσοστό.

Πρόκειται για την πέμπτη κοινοπρακτική συναλλαγή μετά την έναρξη των χρηματοδοτικών πράξεων του NextGenerationEU τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, η Επιτροπή διεξήγαγε την πρώτη δημοπράτηση ομολόγων NextGenerationEU στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πράξεις αυτές έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Επιτροπή να συγκεντρώσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 68,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων.

Επιπλέον, μέχρι χθες η Επιτροπή έχει εκδώσει γραμμάτια της ΕΕ ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ μετά την έναρξη των δημοπρασιών γραμματίων της ΕΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο στο λεπτομερές πρόγραμμα εκδόσεων για το 2021, η Επιτροπή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μία ακόμη κοινοπρακτική συναλλαγή έως το τέλος του έτους, τον Νοέμβριο. Η Επιτροπή θα διεξάγει επίσης δημοπρασίες γραμματίων της ΕΕ και ομολόγων σε τακτική βάση.

Ιστορικό

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που αποσκοπεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού και να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισ. ευρώ περίπου από σήμερα μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό συνεπάγεται όγκους δανειοληψίας ύψους, κατά μέσο όρο, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Για να συγκεντρώσει την αναγκαία χρηματοδότηση υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της αγοράς, η Επιτροπή άρχισε να εφαρμόζει διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε ένα μείγμα μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων εκδόσεων μέσω κοινοπρακτικών συναλλαγών και δημοπρασιών που επιτρέπουν στην Επιτροπή να συγκεντρώνει κεφάλαια με ευελιξία και με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υπό τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς.

Πρώτο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU

Το 15ετές ομόλογο φέρει τοκομερίδιο 0,40 % και είχε απόδοση με διακράτηση έως τη λήξη 0,453 %, παρέχοντας περιθώριο -8 μονάδων βάσης σε σχέση με τις μέσες πράξεις ανταλλαγής, που ισοδυναμεί με 31,6 μονάδες βάσης πάνω από το 15ετές Bund που λήγει τον Μάιο του 2036 και με -4,6 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το 15ετές OAT που λήγει τον Μάιο του 2036.

Το τελικό βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 135 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών για πράσινα ομόλογα στην ιστορία των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και για το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο που έχει εκδοθεί ποτέ.

Επικεφαλής διαχειριστές αυτής της συναλλαγής ήταν η Bank of America Securities Europe S.A., η Credit Agricole Corporate and Investment Bank S.A., η Deutsche Bank AG, η Nomura Financial Products Europe GmbH και η TD Securities. Συνηγούμενες τράπεζες ήταν η Danske Bank A/S, η Intesa Sanpaolo S.p.A. και η Banco Santander S.A.

Προφίλ επενδυτών 

Γεωγραφική κατανομή:

UK 29,0 %

Σκανδιναβικές χώρες 12,0 %

Μπενελούξ 11,0 %

Γαλλία 11,0 %

Γερμανία 10,0 %

Ιταλία 9,0 %

Λοιπές ευρωπαϊκές χώρες 7,0 %

Υπόλοιπος κόσμος 4,0 %

Ιβηρική Χερσόνησος 4,0 %

Ασία 3,0 %

Ανά κατηγορία επενδυτή:

Διαχειριστές κεφαλαίων 39 %

Τμήματα διαχείρισης διαθεσίμων τραπεζών  23 %

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία 16 %

Κεντρικές Τράπεζες / Επίσημοι Οργανισμοί  13 %

Τράπεζες 8 %

Αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνων  1 %

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ