Για πρώτη φορά μέσα σε μια εξαετία, καμία περιβαλλοντική πρόταση μετόχων δεν εγκρίθηκε κατά την εφετινή «proxy season» στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια απότομη κάμψη της στήριξης των επενδυτών στην ατζέντα για το κλίμα.
.
Σύμφωνα με έκθεση του Conference Board και της Esgauge, που παρουσιάστηκε αποκλειστικά στους Financial Times, οι πράσινες προτάσεις απέτυχαν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία σε όλες τις εταιρείες του δείκτη Russell 3000, καθώς οι περισσότερες ολοκλήρωσαν τις ετήσιες γενικές τους συνελεύσεις.
Η τάση δείχνει έντονη κάθοδο: το 2022 εγκρίθηκαν 14 περιβαλλοντικές προτάσεις – το αποκορύφωμα της ESG (Environmental, Social, Governance) δυναμικής. Το 2024 ο αριθμός έπεσε στις δύο, ενώ το 2025 μηδενίστηκε. Παράλληλα, ο αριθμός των προτάσεων που κατατέθηκαν περιορίστηκε σε 110 από 149 πέρυσι, με τη μέση στήριξη να υποχωρεί στο 10% από 18%.
Πολιτικές πιέσεις και αποχώρηση θεσμικών
Η κάμψη αυτή αντανακλά ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές πιέσεις. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εντείνει την πολεμική τους κατά των πολιτικών ESG, ενώ πολιτείες όπως το Τέξας έχουν κινηθεί νομικά εναντίον μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων όπως οι BlackRock, Vanguard και State Street, κατηγορώντας τους για «ιδεολογικά κίνητρα». Ως αποτέλεσμα, BlackRock και Vanguard αποχώρησαν από τη διεθνή πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers.
Παράλληλα, οι κορυφαίοι proxy advisers ISS και Glass Lewis, που επηρεάζουν την ψήφο των παθητικών επενδυτών, βρίσκονται και αυτοί στο στόχαστρο Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων. Η ISS δεν στήριξε καμία περιβαλλοντική πρόταση το 2025 – γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, εξηγεί εν μέρει το μηδενικό αποτέλεσμα.
Στροφή σε πιο «ήπιες» στρατηγικές
Μερίδα ακτιβιστών και διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων υποστηρίζει ότι η αποδυνάμωση των ψηφοφοριών δεν σηματοδοτεί υποχώρηση των κλιματικών στόχων αλλά αλλαγή τακτικής. Όπως δήλωσε η Κίρστεν Σπάλντινγκ από το δίκτυο επενδυτών Ceres, η πίεση πλέον ασκείται περισσότερο μέσω διαλόγου και συνεργασίας παρά μέσω αντιπαραθετικών προτάσεων.
«Πρόκειται για μια παύση και όχι για υποχώρηση», τονίζει η Νιμρίτ Κανγκ της Northstar Asset Management, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές χρειάζονται «μερικά χρόνια προσαρμογής» για να επανακαθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με τις εταιρείες στο μέτωπο της κλιματικής στρατηγικής.