ESG+Stories

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέλος στη γρήγορη μόδα μέχρι το 2030

Τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται και θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να είναι απλά ενεργειακά αποδοτικά, αλλά θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέλος στη γρήγορη μόδα μέχρι το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βάλει τέλος στο fast fashion μέχρι το 2030, καθώς παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έτσι ώστε οποιοδήποτε προϊόν να είναι βιώσιμο.

.

Οι εταιρείες θα πρέπει, επίσης, να ενημερώνουν για το πόσα απούλητα προϊόντα καταλήγουν στις χωματερές, για να μπει ένα τέλος στο μοντέλο «πάρε, φτιάξε, σπάσε και πέταξε».

Τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται και θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να είναι απλά ενεργειακά αποδοτικά, αλλά θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη ποσότητα ανακυκλωμένου υλικού στα προϊόντα τους ή να μειώσουν τη χρήση των υλικών που ανακυκλώνονται δύσκολα.

«Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα πρέπει να είναι ανθεκτικά. Αν τα προϊόντα σπάνε, πρέπει να μπορούμε να τα φτιάξουμε. Δεν είναι δυνατόν ένα smartphone να χαλάει εντελώς», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, Φρανς Τίμερμανς.

Αυτό φυσικά ισχύει και για τη γρήγορη μόδα. Κατά τον Τίμερμανς, «τα ρούχα που φοράμε θα πρέπει να αντέχουν παραπάνω από τρεις πλύσεις και να είναι ανακυκλώσιμα».

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, ανέφερε ότι η γρήγορη μόδα πρέπει να γίνει… ντεμοντέ. «Μέχρι το 2030 τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην αγορά της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, καθώς και να φτιάχνονται κυρίως από ανακυκλωμένες ίνες» σχολίασε.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι καταναλωτές θα υιοθετήσουν αυτήν την ιδέα, καθώς συνήθως θέλουν να ακολουθούν τη μόδα και η βιωσιμότητα είναι τρέντι: «Δεν θα χρειάζεται να πετάνε ή να ανακυκλώνουν τα ρούχα όσο συχνά όσο τώρα και έτσι θα έχουν μια καλή, ελκυστική εναλλακτική στη γρήγορη μόδα».

Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για συγκεκριμένα προϊόντα. Θεωρείται πάντως ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν πρώτα τα χαλιά και τα στρώματα.

Πιθανό είναι επίσης να εφαρμοστούν οι κανόνες στα ρούχα και τα υποδήματα αλλά, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., είναι σχεδόν δύσκολο να δούμε ένα τέτοιο μέτρο για τις κάλτσες.

Ο μέσος Ευρωπαίος πετάει 11 κιλά ρούχων, παπουτσιών και άλλων υφασμάτων τον χρόνο. Η ευρωπαϊκή κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων έχει τον τέταρτο υψηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα.

Αν εφαρμοστούν οι κανόνες αυτοί, τότε θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει σχεδόν τα 3/4 από τα ρούχα και τα κλωστοϋφαντουργικά της.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μέρους του σχεδίου κυκλικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της Ευρώπης στις φυσικές ύλες του κόσμου.

Η Κομισιόν θέλει επίσης να απαγορεύσει να αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων ότι είναι «οικολογικά» ή «φιλικά για το περιβάλλον», αν αυτό πράγματι δεν αποδεικνύεται. Τέλος, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους για στοιχεία που μειώνουν τη ζωή ενός προϊόντος, όπως πχ. μια ενημέρωση στο smartphone που το κάνει πιο αργό.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ